De moeilijkste oefening voor een hond is om ons, als mens, te leren begrijpen

Hoe het begon…

Als jong meisje droomde ik er altijd van om dierenarts te worden. Tijdens een stage en het bijwonen van een castratie bleek mijn maag hier anders over te denken en ook exacte vakken waren niet mijn sterkste punt op school. Ik besloot uiteindelijk deze droom te laten varen. Gedrag bij mens en dier is mij wel altijd blijven interesseren. Na mijn HBO-SPH ben ik jarenlang leidinggevende geweest binnen de retail.

Honden, katten, paarden, ze wandelden al die tijd in mijn vrije tijd met me mee. In 2018 besloot ik toch weer te gaan studeren. Ik startte met de opleiding kynologisch instructeur, maar het liefst wilde ik verder leren. Hondengedrag is ontzettend fascinerend. En dus ging ik door. Inmiddels ben ik klaar met de HBO opleiding ‘gedragstherapeut voor honden’ en heb ik ruimschoots ervaring met allerlei soorten gedragsproblematiek bij honden.  Ik word vergoed door dierverzekeraars en werk samen met dierenartspraktijken in en om de regio Friesland. Ik hoop nog heel lang honden en eigenaren te laten leren van en over elkaar, zodat beiden nog meer van elkaar kunnen genieten.

Danielle Mastenbroek- de Vries.

En zo gaat het nu verder…

Wat ik belangrijk vind en mee wil geven tijdens mijn lessen is om ook te leren kijken naar het hele wezen hond. Onze focus ligt vaak alleen op de gehoorzaamheid, maar er zijn meer dingen belangrijk om van je hond een fijne metgezel te maken. Wat niet wil zeggen dat ik vaardigheden aanleren niet belangrijk vind, integendeel. Een stukje gehoorzaamheid in de vorm van commando’s aanleren draagt bij aan het veiligheidsgevoel bij je hond, hij krijgt meer invloed op zijn wereld, dat geeft meer voorspelbaarheid en rust voor de hond. En wij als eigenaar zijn vaak ook gelukkiger met een hond die zich heeft leren aanpassen aan de wereld waarin hij leeft.

Een veilige basis en vertrouwen is een absolute voorwaarde om je te kunnen ontwikkelen. Of je nu aan een pup begint of misschien een herplaatser die al wat ouder is, jullie band zal altijd eerst moeten groeien. Je leert bij mij te kijken naar je hond, je te verplaatsen in je hond om te begrijpen wat hij nodig heeft om goed in zijn vel te zitten, en fysiek maar ook mentaal gezond te blijven.

Onze honden hebben een enorm aanpassingsvermogen. De wil om samen te werken en zich te schikken naar onze verlangens maakt dat zij zo geliefd zijn als huisdier. Laten wij dan op zijn minst zorgen dat we net zo geliefd blijven bij onze honden en beseffen dat het vaak voor een hond moeilijk is om ons te begrijpen.

Daarnaast wordt gedrag vaak gestuurd door een emotie die ergens achter schuil gaat en iedere hond verdient het dat daar naar geluisterd wordt door ons. Op die manier hoop ik ook mijn steentje bij te dragen aan hondenwelzijn in een maatschappij waar dat helaas nog vaak tekort schiet.

“Wanneer je meer gaat leren over hondentaal, ga je je hond ineens heel anders bekijken en nog meer waarderen”

Mijn eigen honden

Een bruine labrador reu, Bas, mijn eerste eigen hond. Een hond uit duizenden. Ontzettend tolerant naar alles en iedereen en heel evenwichtig. De eerste 3 jaar heb ik heel veel cursussen met hem gedaan en dacht ik dat het nooit wat zou worden;) Iedere week toch trouw naar les, waar onze band enorm door groeide. Alle investering is het waard geweest, want hij ontwikkelde zich tot een hele fijne en trouwe kameraad. Helaas hebben we in 2021 afscheid van hem moeten nemen, maar ik neem alle wijze lessen die hij me heeft geleerd met me mee.

Onze golden retriever, Miep, heeft mij in deze afgelopen jaren ook veel geleerd. Zij bevestigde voor mij dat echt iedere hond uniek is en om een eigen benadering vraagt. Standaard adviezen leveren je niks op, leren kijken en luisteren naar je hond wel. Een gevoelig teefje die de wereld om haar heen soms nog steeds onvoorspelbaar vindt. Eentje die mij heel bewust maakt van mijn handelen en me veel over mezelf heeft geleerd. Gelukkig trof ook ik de juiste trainer en hebben we een band opgebouwd waarmee we samen al heel wat obstakels hebben overwonnen en nu een echt team vormen. 

Mijn werkwijze en methode

Ik werk volgens wetenschappelijk onderbouwde methoden. Dat betekent dat de nadruk ligt op het belonen van gewenst gedrag. Daarnaast is management, oftewel voorkomen van ongewenst gedrag, erg belangrijk. Het wil ook zeggen dat welzijn en veiligheid voor mens en dier bij mij voorop staat en dat ik je daarom ook leer hoe je op een hondvriendelijke manier je hond een stukje sturing of begrenzing aan kunt geven zonder je hond pijn te doen.

Positiviteit

In mijn training leer ik je te focussen op het gedrag dat je graag wilt zien bij je hond. Wij zijn vaak geneigd ons alleen te focussen op de dingen die we niet willen. Maar tegenover ongewenst gedrag staat altijd iets wat wel gewenst is. Door je focus te verleggen en inzicht te krijgen in hoe je hond leert krijg je meer begrip en kun je verder bouwen.

Hondenwelzijn

In mijn werk staat welzijn voorop. Dit betekent o.a. dat ik niet werk met fysieke correcties en veiligheid voor jullie beiden belangrijk vindt. In de eerste plaats omdat ik honden simpelweg geen pijn wil doen en weet dat het ook anders kan. Je kunt je hond namelijk op heel veel hondvriendelijke manieren ook begrenzen in ongewenst gedrag, daarover geef ik je graag advies als dat nodig is.

Afgestemd op jou en je hond

Iedere hond en iedere eigenaar is uniek. Dat vraagt om maatwerk. Daarom kijk en luister ik naar zowel je hond als naar jou en geef ik advies op maat. Iedere combinatie leert op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen mogelijkheden. Ik zorg daarom voor een helder en haalbaar advies zodat het plezier en de veiligheid voor jullie beiden hoog blijft. 

Mijn opleidingen & cursussen

Naam module/opleiding
jaartal behaald
naam opleider
Ethologie van de hond 2019 Dogvision
Leren bij honden 2019 Dogvision
Probleemgedrag bij honden 2019 Dogvision
Kynologisch instructeur 2020 Dogvision
Dominantie? Het is (nog steeds) tijd voor verandering! 2020 Monique Bladder
Biologie van de hond 2020 Dogvision
Coping-strategies 2020 Alexa Capra
Gedragstherapie in de praktijk 2020 Dogvision
Neuswerk module 1&2 2021 Tinley
Neuswerk instructeur module 3b 2021 Tinley
Welzijn en abnormaal gedrag bij honden 2021 Dogvision
De mens achter de hond 2021 Dogvision
R.I.E.C.H. 2021 Dokter Snuffel
Van grenzen stellen tot corrigeren 2021 Tinley
Clientgericht adviseren 2022 Dogvision
HBO diploma gedragstherapeut voor honden 2022 Dogvision
Agressie naar mensen 2022 Tinley
Euthanasie bij honden met gedragsproblemen  2023 Tinley