Hart voor Dieren

by | Mar 6, 2023 | Gedrag, Gezondheid

Vraag van de maand

Als Tinley gedragstherapeut voor dieren krijg ik af en toe de mogelijkheid een vraag te beantwoorden van een lezer van het blad Hart voor Dieren. Dit keer een tweetal interessante vragen: “Waarom graaft mijn hond in zijn mand en draait hij tien rondjes voordat hij gaat liggen? En waarom rent mijn hond achter zijn eigen staart aan? Ik heb een gezonde en vrolijke Weimaraner van drie jaar. Hij is gecastreerd.”

Rituelen voor het slapen gaan

Het antwoord op je eerste vraag heeft te maken met een reeks aan gedragingen die een hond kan laten zien voordat hij, in dit geval, gaat rusten. Iedere hond heeft zo zijn eigen gewoonten of ritueel vooraf aan het rusten of gaan slapen. Binnen de wetenschap wordt dit een gedragssysteem genoemd. Het graven, rondjes draaien en daarna gaan liggen zijn allemaal losse stukjes gedrag met een gezamenlijk doel, zoals bij jouw hond het uiteindelijk gaan liggen en rusten.

Per hond kan het uiteraard verschillen wat de gedragingen vooraf aan het rusten zijn, maar graven en rondjes draaien komen relatief vaak voor. Zo heeft ieder gedragssysteem zijn keten van gedragingen. Denk maar eens aan spelen, eten of ontlasten. Welke losse stukjes gedrag zie je dan allemaal? Hoe meer je je hond gaat observeren hoe meer je gaat herkennen welk doel bepaalde gedragingen uiteindelijk hebben.

Waarom jaagt mijn hond zijn staart na?

Je tweede vraag is ingewikkeld om antwoord op te geven zonder meer informatie. Zo zou ik o.a. graag willen weten sinds wanneer je hond dit doet, in welke situaties en hoe lang hij er dan mee doorgaat. Wanneer puppy’s dit gedrag laten zien heeft het namelijk een functie, veelal gaat het op die leeftijd om spelgedrag en kan het ook zijn dat de pup alvast een beetje oefent met achter iets aanjagen en proberen te vangen. Naarmate ze ouder worden verdwijnt dit gedrag omdat ze merken dat het geen functie meer heeft en doelloos is geworden om achter je eigen staart aan te jagen.

Het is belangrijk om na te gaan welk doel je hond op volwassen leeftijd heeft met het uitvoeren van dit gedrag. Heeft het nog een functie of is het gedrag doelloos geworden? Als eerste is het daarom belangrijk om medische oorzaken uit te laten sluiten door een dierenarts. Pijn kan namelijk een rol spelen, maar denk ook aan jeuk door bijvoorbeeld parasieten of een huidaandoening. In die gevallen heeft je hond dus zeker een reden om in zijn staart te willen happen.

Gedragsmatige kant

Wanneer medische oorzaken zijn uitgesloten is het raadzaam om naar de gedragsmatige kant te kijken. Zo kan het zijn dat je hond dit plots kan doen in een situatie van intern conflict waar mogelijk veel opwinding en/of frustratie ontstaat. Een gedragsdeskundige kan je hier meer uitleg over geven. Sommige honden doen het uit verveling, maar ook stress door bijvoorbeeld een verandering in het leven van je hond kan het gedrag triggeren. En dat kan van alles zijn, het opbouwen van stress is uiteraard per individu verschillend. 

Als tip zou ik je willen meegeven om een dagboekje bij te gaan houden waarin je noteert in welke situaties je hond het gedrag laat zien en hoe vaak het voorkomt. Eventueel samen met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio kun je daarna de motivatie achterhalen die bij jouw hond speelt voor dit gedrag.

Dit artikel is geschreven door Danielle Mastenbroek- de Vries, Tinley gedragstherapeut voor honden. Het overnemen van de tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Het delen via social media kanalen wordt wel gewaardeerd, uiteraard dan graag met bronvermelding.

Recente blogposts

Welzijn en slaap bij je hond

Welzijn en slaap bij je hond

Slaap bij honden Goed functioneren overdag gaat bij mensen vaak gepaard met een goede nachtrust. En hoewel dat voor honden ook geldt, hebben honden meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Honden hebben namelijk een ander soort slaapritme dan wij. Wij slapen...

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Een bijtincident heeft grote impact Iedere hond kan bijten, ook die van jou. En wanneer dat gebeurd, is dat een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor het slachtoffer, voor jou als eigenaar en voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties als boosheid, angst, verdriet,...

Hij pakt altijd dat wat niet mag!

Hij pakt altijd dat wat niet mag!

Juist steeds die slipper of de afstandsbediening... Herken je dit? Je koopt de meest leuke speeltjes voor je hond, hij speelt er misschien 1 keer mee en daarna laat hij ze links liggen. Maar juist de slippers, sokken, afstandsbediening, speelgoed van de kinderen,...