Hij pakt altijd dat wat niet mag!

by | Jun 29, 2022 | Gedrag, Hondentraining

Juist steeds die slipper of de afstandsbediening…

Herken je dit? Je koopt de meest leuke speeltjes voor je hond, hij speelt er misschien 1 keer mee en daarna laat hij ze links liggen. Maar juist de slippers, sokken, afstandsbediening, speelgoed van de kinderen, juist dat wat niet mag lijkt altijd vele malen leuker te zijn. Waarom is dat toch zo? En kan het ook anders?

Deze vraag wordt me heel vaak gesteld en meestal vraag ik dan als eerste, hoe reageer jij als je hond iets heeft dat hij niet mag hebben? Voor een hond werkt onze reactie namelijk bijna altijd bekrachtigend. We roepen ‘afblijven’, we gaan achter onze hond aan om het af te pakken, we komen hoe dan ook meestal in actie. En die reactie van ons, zowel positief als negatief, is goud waard voor je hond. Er volgt een kat en muis spelletje. Yes, denkt je hond, dit ga ik vaker doen, de sleutel tot reactie zat hem in die slipper of die sok pakken. Daar krijg ik mijn eigenaar mee van die bank af.

Jouw reactie is goud waard

De eerste tip is spullen opruimen waarvan je niet wil dat je hond ze pakt. Ik weet het, het is geen eye-opener, maar het kan in veel situaties nog steeds veelal voorkomen worden dat je weer in het kat en muis spelletje belandt. Maar dan, je hond heeft toch iets wat niet van hem is, tel dan eerst rustig tot 10 en vraag je af: kan dit kwaad? Is het echt zo waardevol om er een ding van te maken? Want zo niet, dan kan het heel slim zijn om niks te doen, niet te reageren. Je hebt namelijk dikke kans dat je hond alleen dit voorwerp pakt omdat hij verwacht dat jij gaat reageren, omdat hij dat juist zo leuk vond. En als jij dus lekker blijft zitten, je boek weer openslaat of zelfs wegloopt, heb je bij de honden die uit waren op een kat en muis-spelletje heel snel een teleurstelling teweeg gebracht en laten ze het voorwerp sneller links liggen en gaan iets anders doen. De tweede tip, in het geval dat het echt gevaarlijk is of erg waardevol, dat je nooit iets afpakt van je hond, maar het altijd ruilt. Loop dus eerst naar die snoeppot of de koelkast en bied je hond een handvol lekkers aan en ruil dit voor het voorwerp. Wil je hond niet ruilen? Bedenk dan eens of dit een eerlijke ruil is, voor een droog brokje maakt je hond waarschijnlijk nog een vreugdedansje door de kamer met die slipper.

Maar kan het ook meer zijn?

Jazeker, want om aandacht vragen kan ook te maken hebben met een behoefte die te weinig vervult wordt. Bedenk maar eens dat je hond ook echt meer behoefte kan hebben aan interactie met jou. Spelen met jou is voor een hond veel meer dan dat speeltje krijgen. Het is een sociaal moment tussen jullie beide, iets waar honden, net als mensen, behoefte aan hebben. Het maakt jullie band zoveel sterker wanneer je hier iedere dag even tijd voor vrij maakt. En spelen kan op talloze manieren hoor, van trekspelletje tot zoekspelletje en alles daar tussenin. Ook bij puzzels of snuffelspelletjes is het aan te raden dat je er bij blijft zitten, zonder je er mee te bemoeien in dat geval, maar jouw aanwezigheid is ook een vorm van het sociale contact tussen jullie. Je hond zal dit echt gaan waarderen.

Ga eens samen op onderzoek uit

Het is ook superleuk om samen uit te zoeken van wat voor speeltjes en welke manier van spelen je hond houdt. Laat je hond eens kiezen tussen verschillende speeltjes. Dit hoeft echt geen duur nieuw speelgoed te zijn, maar trek je kasten eens open en zoek samen eens iets wat als speelgoed zou kunnen dienen. Denk natuurlijk wel om de veiligheid, maar wees creatief en kijk naar waar de interesse van je hond mee wordt gewekt. Een laatste tip: Berg na jullie speelmomentje alles weer op, zo verliezen de speeltjes hun waarde niet en blijven ze een stuk interessanter dan wanneer je ze laat rondslingeren. Bovendien koppelt je hond de speeltjes dan nog meer aan het moment van quality time met jou. Loop je toch tegen meer problemen aan rondom spullen afpakken of ben je toe aan wat feedback en tips over hoe je het sociale contact met je hond meer inhoud kan geven? Stuur me een berichtje en ik help jullie graag verder op weg.

Dit artikel is geschreven door Danielle Mastenbroek- de Vries. Het overnemen van de tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Het delen via social media kanalen wordt wel gewaardeerd, uiteraard dan graag met bronvermelding.

Recente blogposts

Welzijn en slaap bij je hond

Welzijn en slaap bij je hond

Slaap bij honden Goed functioneren overdag gaat bij mensen vaak gepaard met een goede nachtrust. En hoewel dat voor honden ook geldt, hebben honden meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Honden hebben namelijk een ander soort slaapritme dan wij. Wij slapen...

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Een bijtincident heeft grote impact Iedere hond kan bijten, ook die van jou. En wanneer dat gebeurd, is dat een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor het slachtoffer, voor jou als eigenaar en voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties als boosheid, angst, verdriet,...

Hart voor Dieren

Hart voor Dieren

Vraag van de maand Als Tinley gedragstherapeut voor dieren krijg ik af en toe de mogelijkheid een vraag te beantwoorden van een lezer van het blad Hart voor Dieren. Dit keer een tweetal interessante vragen: "Waarom graaft mijn hond in zijn mand en draait hij tien...