Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

by | Apr 26, 2023 | Gedrag, Hondentraining

Een bijtincident heeft grote impact

Iedere hond kan bijten, ook die van jou. En wanneer dat gebeurd, is dat een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor het slachtoffer, voor jou als eigenaar en voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties als boosheid, angst, verdriet, schuldgevoel en onmacht komen naar boven. Je bent het vertrouwen in je hond kwijt. En je hebt misschien altijd gezegd: ‘Bij bijten ligt voor mij de grens, dan gaat ie weg ‘. Heel begrijpelijk dat deze gevoelens en gedachten bij je opkomen als er zoiets heftigs als een bijtincident plaatsvindt, maar toch is het goed om eerst alle opties goed af te wegen, inzicht te vergaren over de motivatie van je hond en pas daarna een besluit te nemen.

Waarom zou mijn hond bijten?

Een hond bijt niet ‘zomaar’, bijten is een laatste stap bij het inzetten van agressie als communicatiemiddel bij honden. Een hond die agressie laat zien kan gemotiveerd worden door allerlei factoren. Denk aan pijn, angst, eerdere leerervaringen, trauma, bezitsdrift, territoriale drift, hormonale invloed, en nog meer. Vaak gaan er subtiele signalen aan vooraf, zoals de bek aflikken/ wegkijken/ hijgen/ haren overeind/ verstarren en zo nog meer. Of meer duidelijkere signalen zoals grommen/ lip optrekken/ happen of snappen. Verdiep je in lichaamstaal en het herkennen van stress-signalen bij honden om hier meer over te leren zien. Het kan zijn dat deze waarschuwingen genegeerd, niet gezien of gecorrigeerd worden. Afleren, corrigeren of onderdrukken is niet de oplossing. Hierdoor kunnen zelfs risico’s ontstaan op snellere escalaties en daarmee meer bijtincidenten. Neem daarom altijd contact op met een gedragsdeskundige of dierenarts wanneer er een bijtincident heeft plaatsgevonden, maar het liefst al wanneer je je zorgen maakt over het gedrag en de signalen die je hond vooraf geeft. De meeste incidenten gebeuren in het eigen gezin en vaak speelden er al spanningen voor die tijd, maar werden de signalen niet serieus genomen.

Wat kan ik doen?

Als er toch een bijtincident heeft plaatsgevonden is het in ieder geval goed en fijn om daarover te praten met een deskundige. Je bent uiteraard geschrokken en zit waarschijnlijk vol met vragen over ‘hoe nu verder’. Als Tinley-gedragstherapeut ben ik onderdeel van een team van professionals en werk ik samen met dierenartsen. Ik geef eigenaren inzicht in de oorzaak van het bijtgedrag van de hond waardoor je eerst antwoord krijgt op de vraag ‘waarom’. Tijdens een gedragsconsult komen verschillende onderwerpen aan bod. Welke vorm van agressie speelt er, wat is de oorzaak en wat is de motivatie. In welke situatie gebeurde het? Hoe voorspelbaar is de agressie en is het een volgende keer te voorkomen? Zo ja, welke gebruiksaanwijzing is er dan nodig? Hoe groot is eigenlijk het risico op herhaling? Wat was de ernst van de schade bij het incident? Wat zijn de mogelijkheden qua training, ook rekening houdend met de mogelijkheden van jou als eigenaar en jullie gezinssituatie. Hoe zit het met het welzijn van de hond?

Kies voor een gediplomeerd therapeut

Na alle bevindingen maakt een gediplomeerd gedragstherapeut een rapportage met een gedragsanalyse inclusief diagnose, een prognose en bijbehorende onderbouwde adviezen. Dit kan bestaan uit een behandelplan, een advies voor herplaatsing of in sommige gevallen een euthanasie advies dat uiteraard ook besproken zal worden met je dierenarts. Een behandelplan omvat adviezen en mogelijkheden voor verandering van de motivatie bij de hond en daarnaast een ‘gebruiksaanwijzing’ om herhaling van incidenten te voorkomen. Na het gedragsconsult heb je in ieder geval meer inzicht in waarom je hond gebeten heeft en zijn alle mogelijkheden besproken om herhaling te voorkomen. Een vervolg kan zijn dat je aan de slag gaat met het behandelplan onder begeleiding van de therapeut. Misschien heb je besloten dat je hond bij iemand anders een nieuwe start gaat maken. En als laatste optie is euthanasie nooit een makkelijke, maar na deze stappen doorlopen te hebben, een al dan niet weloverwogen keuze.

Dit artikel is geschreven door Danielle Mastenbroek- de Vries, Tinley-gedragstherapeut voor honden. Het overnemen van de tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Het delen via social media kanalen wordt wel gewaardeerd, uiteraard dan graag met bronvermelding.

Recente blogposts

Welzijn en slaap bij je hond

Welzijn en slaap bij je hond

Slaap bij honden Goed functioneren overdag gaat bij mensen vaak gepaard met een goede nachtrust. En hoewel dat voor honden ook geldt, hebben honden meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Honden hebben namelijk een ander soort slaapritme dan wij. Wij slapen...

Hart voor Dieren

Hart voor Dieren

Vraag van de maand Als Tinley gedragstherapeut voor dieren krijg ik af en toe de mogelijkheid een vraag te beantwoorden van een lezer van het blad Hart voor Dieren. Dit keer een tweetal interessante vragen: "Waarom graaft mijn hond in zijn mand en draait hij tien...

Hij pakt altijd dat wat niet mag!

Hij pakt altijd dat wat niet mag!

Juist steeds die slipper of de afstandsbediening... Herken je dit? Je koopt de meest leuke speeltjes voor je hond, hij speelt er misschien 1 keer mee en daarna laat hij ze links liggen. Maar juist de slippers, sokken, afstandsbediening, speelgoed van de kinderen,...