Rust in de tent

by | Nov 12, 2020 | Gedrag, Hondentraining

Wanneer je mijn website hebt gelezen of bij mij op cursus bent geweest weet je wel dat ik niet van het corrigeren ben. Dat ik mensen leer dat het effectiever (en leuker;) is om je hond te belonen voor dat wat je graag ziet bij je hond. Het zorgt ervoor dat je hond vaker het gewenste gedrag gaat laten zien (omdat dat hem iets leuks/lekkers oplevert) en dat jullie onderlinge band versterkt. Wanneer je je zou richten op de dingen die je niet wenst, zou je hond alleen maar de hele dag ‘nee’ horen, verbaal en misschien zelfs fysiek gecorrigeerd worden en daar word jij als eigenaar niet leuker van in de ogen van je hond. In het minst erge geval krijg je een hond die je ontwijkt en zijn eigen plan kiest, in het ergste geval krijg je een hond die van zich af gaat snauwen danwel bijten. Hmm, niet gewenst..

Wat dan wel?

Maar moet ik dan alles maar laten gebeuren, ook dingen die ik echt niet wil? Deze vraag komt dan al snel naar voren en verklapt al een beetje het antwoord. Wij zijn vaak geneigd om in eerste instantie af te wachten tot onze hond de fout in gaat. Er zijn talloze ongewenste gedragingen/situaties die je als eigenaar kunt voorkomen en waar je je hond dus ook niet voor hoeft te corrigeren als je van tevoren al aktie onderneemt. Je huis puppy-proof inrichten bij de komst van je pup valt daar onder. Zorg dat waardevolle spullen niet binnen het bereik van je hond liggen, of een traphekje om een ruimte niet toegankelijk te maken voor je hond, of ga zelf op de grond zitten als je pup aandacht wil in plaats van hem terug te duwen als hij bij je op schoot wil komen zitten.

Maar ook buiten zijn er situaties te bedenken die je vooraf kunt voorkomen. Je hond aanlijnen of aangelijnd houden als je een fietser of jogger aan ziet komen voorkomt het eventuele najagen. Een lange lijn gebruiken wanneer je hond door een lastige fase gaat en het niet lukt om hem terug te roepen wanneer je dat wil. Je kunt dit dus scharen onder een pro-actieve houding aannemen als eigenaar zijnde in plaats van een re-actieve houding in de opvoeding van je hond.

Wat helpt nog meer?

Naast jezelf iedere keer de vraag te stellen: ‘had ik ik dit kunnen voorkomen’ wanneer je toch tegen iets ongewenst aanloopt (en daar dan de volgende keer eerder op in te spelen), is het aan te raden om binnen het gezin leefregels op te stellen. Leefregels, waar iedereen zich aan houdt in de omgang met de hond. Dat kan van alles zijn en jullie bepalen wat belangrijk is in jullie gezin. Denk aan leefregels als: waar is de hond als wij gaan eten, mag de hond op de bank, hoe willen we dat de hond visite begroet (de visite krijgt dus ook regels;), kan de hond ook zelf kiezen voor rust (heeft hij een plek waar iedereen hem met rust laat).

Dit zijn enkele voorbeelden die veel duidelijkheid kunnen scheppen in de dagelijkse omgang met je hond. Door hier van te voren over na te denken en de leefregels iedere keer op dezelfde manier na te leven komt er duidelijkheid. En duidelijkheid zorgt er weer voor dat je hond weet wat er van hem verwacht wordt. Met een duidelijke doel voor ogen kun je je hond gaan trainen en hem vaardigheden aanleren om met bepaalde situaties (bijvoorbeeld bezoek ontvangen of op je plaats blijven liggen) om te gaan. Een haalbaar stappenplan (kleine stapjes dus) zorgt voor succes en een gemotiveerde hond. Je hond ervaart dat hij met zijn gedrag invloed heeft op zijn omgeving en zal het leren leuk blijven vinden.

Voorspelbaarheid zit hem niet alleen in regels naleven, maar ook in de dagelijkse routine. Honden zijn daar dol op. Ze hebben dat vaak nog eerder door dan jij. Ze weten precies hoe laat ze eten krijgen, wanneer jullie naar buiten gaan, tijd voor een spelletje of om juist even alleen te moeten zijn. Het is fijn voor een hond om deze voorspelbaarheid te krijgen, dat geeft ze rust. Zo heb je al heel wat ‘tools’ in handen om ongewenst gedrag veelal te voorkomen of om te gaan buigen. Zo geef je je hond de mogelijkheid om mooie dingen te laten zien. Aan jou om deze gewenste gedragingen op te merken, te belonen en je hond nog meer (of weer) te gaan waarderen.

Dit artikel is geschreven door Danielle Mastenbroek- de Vries. Het overnemen van de tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Het delen via social media kanalen wordt wel gewaardeerd, uiteraard dan graag met bronvermelding.

Recente blogposts

Welzijn en slaap bij je hond

Welzijn en slaap bij je hond

Slaap bij honden Goed functioneren overdag gaat bij mensen vaak gepaard met een goede nachtrust. En hoewel dat voor honden ook geldt, hebben honden meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Honden hebben namelijk een ander soort slaapritme dan wij. Wij slapen...

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Een bijtincident heeft grote impact Iedere hond kan bijten, ook die van jou. En wanneer dat gebeurd, is dat een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor het slachtoffer, voor jou als eigenaar en voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties als boosheid, angst, verdriet,...

Hart voor Dieren

Hart voor Dieren

Vraag van de maand Als Tinley gedragstherapeut voor dieren krijg ik af en toe de mogelijkheid een vraag te beantwoorden van een lezer van het blad Hart voor Dieren. Dit keer een tweetal interessante vragen: "Waarom graaft mijn hond in zijn mand en draait hij tien...