Het totaalplaatje

by | Apr 6, 2021 | Gedrag, Hondentraining

Bij de aanschaf van een hond kijken we nog steeds veelal naar de buitenkant. Had jij van tevoren niet een bepaald plaatje in je hoofd van hoe jouw toekomstige hond eruit zou moeten zien? Misschien had je bepaalde wensen qua vacht of de verzorging daarvan of de grootte van de volwassen versie van de in eerste instantie kleine pup. En misschien heb je ook echt wel gegoogled op karaktereigenschappen van dat ras waar jij voor viel. En grote kans dat daar waarschijnlijk ‘ook geschikt als gezinshond/ gezelschapshond’ bij stond.

Maar ook die ogenschijnlijk fantastische gezinshond voor jullie is ooit ergens voor gefokt. Vele jaren geleden misschien, maar in meer of mindere mate bepaald het nog steeds zijn behoeften, zijn ‘drive’, om bepaalde gedragingen uit te voeren. Deze genen worden meegegeven door de ouders/ grootouders/ overgrootouders van je hond. Weet jij bijvoorbeeld of je hond uit een ‘werklijn’ komt? Honden uit een ‘werklijn’ hebben een enorme behoefte om de kwaliteiten te uiten die door hun bloed stroomt en zijn daar keer op keer op geselecteerd. Niet tegemoet komen aan deze behoeften gaat vroeg of laat voor frustratie en verdriet zorgen. Een lange wandeling en hersenwerkjes zijn voor deze honden slechts een lachertje. Wees je daar bewust van voor de aanschaf.

Wat ik zo geweldig mooi vind aan honden, is dat ze een enorm groot aanpassingsvermogen hebben. Daar waar wij ze door jarenlange selectie hebben gefokt voor heel veel verschillende werkdoeleinden, zijn we ze daarna juist weer veel meer gaan gebruiken als gezelschapshonden. En ook daarin weten veel honden zich te schikken, ontzettend knap. Maar vandaag de dag lijken we soms te zijn vergeten dat selectie en genen niet zomaar ineens verdwenen zijn. Ook niet als je al generaties verder bent. Diep van binnen bestaan ze nog steeds, in meer of mindere mate. Je kunt er je kop voor in het zand steken, ze proberen te onderdrukken of misschien omarm je ze wel en geniet je van deze diepgewortelde kwaliteiten van je hond waar hij ooit voor in de wieg is gelegd.

Ik hoop voor iedere hond van harte op het laatste. Maar ik hoop ook dat je er dan iets mee gaat doen en natuurlijk op een verantwoorde manier. Het welzijn van onze honden bestaat namelijk niet alleen uit juiste voeding, medische voorzieningen wanneer nodig, een veilig, schoon en droog onderkomen en een leven zonder angst of pijn. Het gaat zeer zeker ook om het tegemoet komen aan de natuurlijke behoeften van je hond. Oftewel de ethologische behoeften van jouw hond.

Kun jij tegemoet komen aan een jachtinstinct bij je hond of heeft hij speurkwaliteiten door zijn bloed stromen? Zorg dat je gecontroleerd aan de slag gaat op een cursus of vereniging en kom zo tegemoet aan deze behoeften. Of mag jouw waakhond zijn leven lang alleen het erf bewaken en daar rondjes lopen, of kun je hem meer verrijking aanbieden door actief iets met hem te gaan ondernemen? Er zijn talloze mogelijkheden om op een leuke en verantwoordelijke manier de kwaliteiten van je hond te gaan benutten en hem daarmee in zijn recht te zetten.

Gelukkig wordt hondenwelzijn een steeds breder begrip en raken steeds meer mensen zich bewust van wat een hond nu echt gelukkig maakt en nodig heeft. We zijn er nog lang niet. Het jarenlange aanpassingsvermogen van onze honden naar ons toe heeft ervoor gezorgd dat wij het misschien te veel voor lief hebben genomen en het vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Ik denk dat het tijd wordt dat wij ons eens meer gaan aanpassen aan onze honden. Kijk van tevoren dus naar het totaalplaatje, wat heeft deze hond nodig om goed in zijn vel te zitten. En wees eerlijk, kun en wil je hem dat bieden? Want alleen dan heb je kans dat jullie beiden het meest van elkaar gaan genieten. En dat knappe koppie misschien, die krijg je er dan als kadootje bij;)

Dit artikel is geschreven door Danielle Mastenbroek- de Vries. Het overnemen van de tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Het delen via social media kanalen wordt wel gewaardeerd, uiteraard dan graag met bronvermelding.

Recente blogposts

Welzijn en slaap bij je hond

Welzijn en slaap bij je hond

Slaap bij honden Goed functioneren overdag gaat bij mensen vaak gepaard met een goede nachtrust. En hoewel dat voor honden ook geldt, hebben honden meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Honden hebben namelijk een ander soort slaapritme dan wij. Wij slapen...

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Mijn hond heeft gebeten, wat nu?!

Een bijtincident heeft grote impact Iedere hond kan bijten, ook die van jou. En wanneer dat gebeurd, is dat een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor het slachtoffer, voor jou als eigenaar en voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties als boosheid, angst, verdriet,...

Hart voor Dieren

Hart voor Dieren

Vraag van de maand Als Tinley gedragstherapeut voor dieren krijg ik af en toe de mogelijkheid een vraag te beantwoorden van een lezer van het blad Hart voor Dieren. Dit keer een tweetal interessante vragen: "Waarom graaft mijn hond in zijn mand en draait hij tien...